torsdag 20 december 2012

Äntligen dags för elitseriehockey igen. Ett landslagsuppehåll som känts väldigt lång är äntligen över och nu sparkar serien igång med en liten hackig start i och med ett kortare juluppehåll. De senaste veckorna har det snackats om det, och igår kom äntligen beskedet de flesta AIKare har väntat och hoppats på. NHL-meriterade Kristian Huselius skriver på för resten av säsongen. En på pappret mycket stark förstärkning till laget. Frågan alla ställde dock: Hur är formen?

Krisitan Huselius i tröja #20

Matchen då, jo den började i ett ganska lågt tempo där Frölunda tog tag i taktpinnen. AIK är riktigt bleka och lyckas endast få till 7 skott på hela perioden. Daniel Larsson, målvakt för dagen gjorde flera bra räddningar och visade upp ett riktigt stabilt spel, särskilt på en styrning av en Frölundaspelare som han snyggt parerade. Specialstuderade såklart Huselius lite extra när han var på isen, dock var det en osynlig debutperiod med väldigt korta byten, men vad kan man förvänta sig av en spelare som inte har spelat på 1 och ett halv år, men nog såg man glimtar av magin de korta stunderna han hade pucken.

Den andra perioden är nog en av de värsta perioderna jag sett AIK spela. Man drar på sig 5-6 utvisningar. På rad. Den sista, som är en brutalt onödig eftersläng av Oscar Steen leder till slut att hemmalaget lyckas sätta 1-0. AIK skapar i princip ingenting den här perioden som till viss del kan förklaras av alla utvisningar man drar på sig.

Läget inför tredje perioden kändes becksvart men AIK-spelarna kommer ut som ett helt nytt lag i tredje och åker skridskor och kämpar för varandra. Det är nu Huselius kliver in i handlingen. I powerplay visar han en enorm puckbehandling och spelförståelse. Han är på isen och ligger bakom när det andra nyförvärvet, Kris Beech trycker in kvitteringen från nära håll. Matchen fortgår och det är jämnt, dock har Frölunda en bra perioden de sista 5 minutrarna och ett baklängesmål känns inte långt borta. Då, med 36 sekunder kvar trampar Broc Little runt i Frölundas zon och slänger in en puck på mål som styrs via en hemmaspelare in bakom den annars duktige hemmakeepern Julius Hudacek. Frölunda får sedan ett jätteläge med några sekunder kvar av matchen men Daniel Larsson lyckas hinna tillbaka till det öppna målet och styra pucken utanför. Årets skönaste seger är ett faktum.

- - -

Huselius debut gav definitivt mersmak. Nu känns slutspelsdrömmen någorlunda levande igen och när han fått lite fler matcher i kroppen.. Ja, jag kan inte tänka mig hur det kommer se ut. "Husse" har ett spelsinne utöver det vanliga. Enormt kul att vi lyckas knyta honom till oss. Bra där Gozzi!

- - -

En väldigt positiv grej att ta med sig från den miserabla andraperioden är spelet i boxplay. Väldigt kompakt och Frölunda skapar inte mycket. Dock håller det inte att ge bort så många utvisningar som man gör. Förr eller senare blir det mål.