Åter dags för match mot plagiaten från norr. Idag på bortaplan kom AIK till spel med hela 8 spelare på skadelistan och att då ställas mot ett av seriens bästa lag är inte direkt vad man önskar.

Spelarna som saknades i AIKs trupp: Josh MacNevin, Daniel Josefsson, Patric Blomdahl, David Lillieström-Karlsson, Christian Sandberg, Dick Tärnström, Esa Pirnes och Joakim Nordström.

Som för dagen ersattes av: Dennis Nordström, Jonathan Andersson och Rasmus Holmén.

- - -

En tunn och ung AIK-trupp alltså, som fick värsta tänkbara när man redan efter 8 sekunder släpper in första målet. En tavla av storspelande Niklas Lundström. Missade tyvärr första perioden så har ingen rapport att lämna om den.

1-0 var alltså resultatet vi hade med oss från första perioden. I andra börjar Skellefteå starkt och skapar en del vassa lägen, men hela matchen igenom kändes hemmalaget ändå ganska nonchalant med väldigt många felpass och slarv. Just detta utnyttjade AIK när man forcheckar till sig pucken i offensiv zon av en passiv hemmaback och Mattias Janmark-Nylén hittar fram till Björn Melin som med ett distinkt direktskott sätter 1-1. AIK gör sedan 2-1 efter att ha kommit in i matchen efter kvitteringen och lyckades skapa en hel del lägen, men även detta mål föranleds av att horribelt misstag i egen zon av Tomas Skogs och Broc Little blir helt fri och petar in 2-1 mellan benen på Joacim Ericsson. Tid 11.46. Matchen står sedan och väger med lite chanser åt båda hållen och till slut styr Jimmie Ericsson in 2-2 som står de 5 sista minuterna av perioden ut.

Broc Little har hittat formen.

I tredje perioden bjuds det på riktigt bra hockey och båda lagen vill verkligen framåt och byter chanser med varandra. 4:32 in i perioden gör "Janis" 3-2 i AIK:s första poweplay för matchen. En snygg backhand på pass av Broc Little. Juste dessa två herrar var mycket bra idag. Perioden är fortsatt underhållande och Skellefteå börjar så småningom ta över och får mer och mer tryck i AIK:s zon. Med lite mer än tre minuter kvar av matchen blir kalabalik framför AIK-målet men heroiskt kämpande ger en kontringschans och vilket ger AIK ett 3 mot 1 läge där Niclas Jensen sätter pucken snyggt i krysset med ett handledsskott. Skellefteå får sedan in en reduceringspuck med 28 sekunder kvar och med matchen mot HV i åtanke så gick pulsen upp i en antagligen för hög nivå för att vara hälsosam, men till slut reder AIK och får med sig 3 blytunga poäng hem till Stockholm.

- - -

Två riktigt tuffa bortamatcher mot de två absolut svåraste lagen resulterar totalt i 4 poäng, vilket man absolut hade tagit på förhand alla dagar i veckan(även fast det skulle har varit 6..). Känslan är att AIK har börjat hitta rätt nu i sitt spel och blivit betydligt jämnare och försvarsspelet har sett riktigt bra ut de senaste matcherna.

- - -

Oscar Steen som jag har ifrågasatt mycket denna säsong visar idag att han är en betydligt mycket bättre spelare än han visat tidigare under säsongen. Tycker faktiskt det var många som höjde sig idag, Fredrik Hynning, Björn Melin t.ex.  Extremt viktigt att de gjorde det just idag då så många spelare var borta och vår juniskedja knappt lirade någonting.

- - -

Nicklas Lundström återigen en stormatch tabben borträknad. Kanske att han börjar etablera sig nu som förstemålvakt?

- - -

Som jag skrev tidigare, 8 spelare borta... Svårt att se att det kommer att hålla i längden. Nu när NHL-situationen ser ut som det gör, varför inte plocka in någon hungrig AS-spelare på lån några matcher, kanske inte för att spetsa truppen men för att bredda. Det finns en del kvalité i den ligan.

- - -

Kedjan Little - Janmark - Klavins är mycket bra idag.  Little och Janis har varit våra två bästa spelare den här säsongen och de blir bara bättre och bättre för varje match och idag var de outstanding med 1+1 vardera.

- - -

Lossnar det nu för Björn Melin? Tycker jag sett lite tendenser till divalater men han gör ett bra jobb idag och ett mål. Täcker skott och visar lite känslor. Kan vara tecken på att han är på g.

- - -

Ännu en tuff match väntar då Färjestad gästar Hovet på Tisdag. Hoppas vi kan fortsätta på den inslagna vägen och ta en seger även där. Vi var nära senast hemma så nu är det dags.