torsdag 17 januari 2013

Bortamatch - Karlstad

En av årets svåraste bortmatcher på programmet denna lördagseftermiddag. BA styrde resa och många gnagare befanns sig på Löfbergs Lila Arena.

Matchen börjar i ett väldigt lugnt tempo för att sedan rivstarta runt den tredje minuten. Färjestad skjuter 2 skott i stolpen inom loppet av en minut och AIK har verkligen marginalerna på sin sida. Hemmalaget gasar på och dominerar totalt och ett mål hänger i luften men Daniel Larsson gör många riktigt bra räddningar och räddar AIK från ett underläge. AIK får sedan spela boxplay, ett boxplay som man reder ut på imponerande sätt, och det blir en injektion i laget och man lyfter upp spelet och kommer i allt längre anfall. Larsson fortsätter spela stort och står för en jätteräddning på Jack Conollys skott när denne kom helt fri i slottet. Bara minuter senare snurrar AIK i hemmalagets zon och det slutar med att Victor Ahlström styr in ett styrskott från Jonas Liwing, intill stolproten helt otagbart för FBK:s målvakt Alexander Salak. Även fast man inte dominerat matchen känns målet rättvist då AIK visat bra karaktär och jobbat sig in i matchen. AIK forstätter att ösa på och bästa chansen får Björn Melin när han kommer helt ren med Salak men lyckas inte överlista den sistnämna. Färjestad prickar sedan stolpen ännu en gång i slutet av perioden och AIK drabbas av en utvisning. Holding på Andreas Frisk. Man håller dock ut de 1.30 som är kvar av perioden och kan nöjt gå med en 1-0 ledning till paus.

Andra perioden inleder AIK alltså en kort stund i boxplay och Färjestad hinner faktiskt med att pricka stolpen en fjärde gång. Marginalerna var på AIKs sida som sagt. Sedan uppstår en lång spelsekvens där spelet böljar fram och tillbaka utan att det skapas några farligheter. Dödläget avbryts av att Klavins trampar in i offensiv zon och ordnar AIKs första powerplay för matchen. AIK spelar dock bedrövligt med en man mer och man får tre numerära överlägen på rad men lyckas inte komma till ett enda skott (!). Matchen blir grinigare och höjs lite i intensitet med AIK som det vassare laget. Janmark missar t.ex. öppet mål. Med 15 sekunder kvar av perioden får vi efter en mycket tveksam utvisning spela 5 mot 3. Pirnes vinner klockrent tekningen till Liwing i backposition som prickar in 2-0 med endast 3 sekunder kvar att spela. Viktigt! AIK kommer ha ca. 1 minut i fortsatt powerplay spel i den tredje perioden.

Och AIK utnyttjar det på bästa sätt i tredje perioden! Efter 36 sekunder visar Niklas Jensen fin inställning och trycker in 3-0 på en retur som godkänns efter videogranskning. AIK fortsätter sedan trumma på och 4-0 hänger i luften, främst när  Little missar ett nästan öppet mål efter en fin snurrfint. Just förstakedjan med Jensen - Janmark - Little är återigen vass och det händer nästan alltid någonting när de är på isen. Kul att se! Larsson fortsätter spela bra i kassen och räddar återigen ett skott när en hemmaspelare kommer helt ren i slottet, men Larsson är tät mellan benen. När AIK sedan får en tveksam utvisning kan inte Larsson hålla ställningarna längre. Den genom matchen heta Christian Berglund prickar in reduceringen för hemmalaget. Tid 8:57. AIK blir rejält stressade samtidigt som FBK får vittring och vid 10:57 sätter Chris Lee reduceringen till 3-2. AIK tar time-out för att försöka lugna ner skallarna, vilket man lyckas med och trots att puckarna viner runt, och på Larsson i målet så lyckas man reda ut det och plockar hem 3 blytunga pinnar.