tisdag 29 januari 2013

Rånet i Läkerol Arena

AIK tog på tisdagskvällen bussen till Gävle för match mot regerande mästarna Brynäs. En måstematch, vilket alla matcher är nu då lagen bakom, nåja, i alla fall Rögle har fått upp farten rejält och låg 8 poäng efter AIK inför dagens match.

Första perioden är ingen välspelad historia. Det märktes att det var två formsvaga lag som möttes då första perioden var väldigt dålig och inte många passningar satt som det skulle. Minst dåligt var Brynäs som skapade de få farligheter som den första perioden erbjöd. Man hade två stolpskott som närmast. Egentligen blir jag inte förvånad längre men jag blir snudd på förbannad när jag ser AIK spelar hockey nu för tiden. Passningarna sitter inte, vilket leder till att antalet konstruktiva uppspel är lika med noll. Det är som att spelarna helt enkelt har glömt hur man passar en puck och detsamma gäller tyvärr även powerplay-spelet där man är fortsatt pinsamt dåliga. Att se AIK spela som de gör i första perioden är smått deprimerande. EN sak som dock AIK gör strålande är spelet med en man mindre. Man är fjärde bäst i ligan och man det visar man när genom att  reda ut två stycken numerära underläge i första perioden.

Andra perioden inleds i ett mycket bättre tempo och kvalitén höjs avsevärt. I alla fall första 5 minuterna där spelet böljar lite fram och tillbaka och det skapas lite lägen åt båda håller. Dock är det Brynäs som skapar de klart hetaste och tack vare att Daniel Larsson storspelar i kassen och hålls siffrorna nere. Ju längre perioden lider så tar Brynäs över mer och mer. AIK-spelarna känns paralyserade och hemmaspelarna kan i princip göra vad de vill men gång på gång är Larsson där håller sin nolla intakt. Brynäs prickar stolpen ännu en gång genom duktige backen Ryan Gunderson. Andra perioden förblir mållös och lagen går till pausvila. Den totala skottstatistiken för matchen såhär lång var 25-8 till Brynäs och det säger lite om hur uddlösa AIK är för tillfället.

I tredje är det bara Brynäs på banan. AIK skapar i princip ingenting på hela perioden och ser sjukt sega och ointresserade ut och är rent ut sagt brutalt värdelösa. Med ca. 5 minuter kvar sticker Brynäs upp i ett anfall som slutar med att Christian Djoos snyggt prickar in ledningsmålet. Målet blev dock lite omdiskuterat då det kan ha varit en "offside i målgården" men jag orkade inte ens gnälla. Brynäs förtjänade målet eller snarare, vi förtjänade att släppa in det. Matchen känns helt avgjord fram tills AIK fixar en utvisning med 2 och en halv minut kvar av matchen och får en sista chans att kvittera. Till min enorma förvåning lyckas också AIK kvittera när Broc Little lyckas vända runt framför mål och snärta in kvitteringspucken. Vild glädje bland spelarna, men själv var jag mest förbannad. Från matchens första sekund fram till slutsignal hade mitt humör sjunkit till en nivå där nästan inte ens en kvittering kunde glädja mig. Nåväl, kvitterat och matchen går till förlängning. Där tar Brynäs taktpinnen igen och trycker på och känslan är att antingen blir det hemmavinst eller straffar. Då chockar AIK alla och sticker upp i en kontring där Björn Melin hittar en framstormande Daniel Josefsson i slottet som distinkt sätter segermålet. Rånet i Läkerol Arena är ett faktum. VÄLDIGT SKÖNA POÄNG DOCK

- - -

Jag kan faktiskt inte beskriva med ord hur dåliga vi var idag. Daniel Larsson är en så stor matchjälte som det kan bli. Utan honom hade det blivit 0-5. Minst.

- - -

Kul att Josefsson får göra mål. Det är han värd efter att ha varit vår bästa back en längre tid nu.