tisdag 12 februari 2013

Återstart

Dags för återstart för Elitserien efter landslagsuppehållet. AIK som fått lite vittring på 8e-platsen påbörjade ikväll sin jakt hemma mot HV 71. En mycket speciell match då legenden Dick Tärnström ska hyllas och tackas av för sitt stora hjärta och fina spel i AIK-tröjan.

Matchen börjar i ett högt tempo med mycket fart och kamp. AIK sätter hård press framhejade av en taggad hemmapublik och får ett jätteläge efter 3 minuter när Victor Ahlström får stå heeeeeelt ren framför mål, men trots att han är fullständigt ostörd lyckas han inte överlista Wesslau i bortakassen. Fel spelare som fick läget helt enkelt. Hur många jättelägen har vi inte sett "bröderna" missa den här säsongen? Matchen står sedan och väger och inga riktigt heta lägen skapas fram tills 3 minuter återstår av perioden när HV 71:s Rhett Rakshani pinsamt enkelt kan trampa in i AIK:s zon och lägga in 0-1. Aspeqvist var det som var alltför nonchalant och agerade rundningskona. Nästan exakt en minut senare bjuder AIK på ett andra mål. Victor Ahlström har ingen lyckad period och slår en klockren indianare på en bortaspelare som kommer fri och enkelt kan lägga in 0-2. Oerhört tungt och två fruktansvärt onödiga mål som AIK bjuder på.

Andra perioden inleds av en mindre AIK-press men det resulterar inte i några jättefarliga chanser eller mål. HV tar sig in i matchen igen och skapar ett jätteläge när Andreas Jämtin trampar runt kassen när Larsson i målet är överspelad. Jämtin ska in princip bara lägga in pucken i tomt mål men Larsson lyckas på något sätt skjuta sig in i buren och liggandes på mage och med ryggen mot pucken räddar  han med skridskon. Mål där och matchen hade varit avgjord. Istället får AIK lite senare ett friläge när Oscar Ahlström lyckas ta sig igenom och halvt upphakad och nästan liggandes i luften så sätter han reduceringen till 1-2. Hovet exploderar och AIK får massivs med energi och sedan handlar resten av perioden bara om AIK. Med 6 minuter kvar av perioden så kommer man i en kontring till vänster genom Broc Little. Snabb på rören som han är tar han sig runt sin back och serverar snyggt Pirnes som kommer på andra sidan. Pirnes egentligen en snedträff på pucken, men det ställer Wesslau och pucken slinker in mellan benskydden och kvitteringen är ett faktum. AIK fortsätter att trumma på och får ett powerplay när det är 9 sekunder kvar. Tekningen i HV:s vinns av HV men AIK lyckas vinna tillbaka den genom Pirnes i högra sarghörnet som serverar Janmark som i sin tur slår en sidledspassning till Little som bara har att raka in pucken i öppet mål med endast 1(!) sekund kvar. I samband med målet drar bortalaget på sig en 2+10 vilket betyder att AIK får inleda tredje perioden i powerplay.

I tredje handlar allt om kamp. HV tar dock i och med underläget naturligt initiativet  men de riktigt farliga chanser infinner sig inte. AIK står upp bra och gör en mycket stabil tredjeperiod som avrundas med att Ahlströmbröderna avslutar målskyttet med ett vackert mål. Pass och direktskott från nära håll. I och med segern så lever tro det eller ej drömmen om slutspel igen då Brynäs förlorade på straffar mot Timrå. Vi är 7 poäng efter med en match mindre spelad. Kan gå, även om det blir tufft.