söndag 24 februari 2013

Nyckelmatch

Efter Brynäs poängtapp mot jumbon Rögle igår gavs AIK ett drömläge att skaffa sig en liten matchboll i slutspelstriden. Vid vinst mot Frölunda ikväll skulle avståndet mellan Bif och AIK krympa till endast 2 poäng eftersom lagen möts i näst-sista omgången. För ovanlighetens skull spelas denna bortamatch inte på Scandinavium utan i Frölundaborg. Ett byte som jag har lite dåliga vibbar inför då det är en härlig hockeyarena. Den är väldigt tight och kan således skapa ett härligt tryck som kan hjälpa hemmalaget.

Spelare borta för dagen i AIK är endast två spelare. Oscar Steen har dragit på sig en förkylning och Aspeqvist har fortsatt hjärtproblem och väntar på klartecken från läkare.

- - -

På senaste tiden har man varit van med att se AIK öppna väldigt starkt. Men den här matchen börjar precis tvärtom. AIK-spelarna är helt under isen och Frölunda fullkomligt utklassar AIK de första 7-8 minutrarna. Efter 3.30 drar AIK till följd av utskåpningen en utvisning och det dröjer inte länge tills pucken sitter bakom Larsson i målet. Drygt 3 minuter senare smäller det igen. AIK kommer i ett anfall men istället för att skjuta väljer Hynning att slå en horribel passning som bryts och hemmalaget kontrar helt enkelt in 2-0. Hynning måste ta ett skott i det läget. Eldebrink tar time-out och det ger lite effekt. Man lyfter upp spelet och skapar en del bra chanser och med lite bättre skärpa hade man kunnat få in en puck. Matchen står sedan och väger och 0-2 känns inte på något sätt som ointagbart men med 3 minuter kvar kommer Brunström för Frölunda igenom och sätter pucken billigt mellan benen på Larsson. 0-3 i pausvilan alltså. Längesedan man såg AIK spelade så dåligt när man nu verkligen har chansen. Känslan är att det nu gäller att inte få siffrorna att sticka iväg.


Andra perioden är nog något av det sjukaste jag sett på länge. Fullständig hawaii-hockey av båda lagen och även domarna som tappar matchen. För en neutral går det nog inte att se en roligare match, men som inblandad blir man nästan arg för att man får hoppet tänt och släckt gång på gång. Vad som hände? AIK sätter reducering till 3-1 men bara 3 minuter senare bjuder man på ett sjukt billigt mål till 4-1. Det lilla hopp man fått dog ut lika snabbt som det kom. Lika snabbt kom det tillbaka igen när man 30 sekunder senare reducerar återigen till 4-2. Och.... tro det eller ej, lika snabbt dog hoppet ÄNNU en gång när Pebben Axelsson får på sitt livs skott och sätter 5-2. En helt sjuk målkavalkad. AIK byter målvakt och Alexander Hamberg får göra elitseriedebut(?). I alla fall ett av hans första framträdanden och han får en mycket fin start med några bra räddningar. Matchen känns helt avgjort när Jensen helt oannonserat kliver in och knäpper iväg ett stenhårt handledsskott från höger, rätt upp i första krysset med endast 9 sekunder kvar. Ett klassmål. Hoppet lever alltså igen vidare till tredje perioden, men försvarsspelet måste upp flera nivåer om vi ska ha en chans att vända detta.


AIK gör en bra tredjeperiod och skapar många lägen som normalt sett ska resultera i mål, men Hudacek i hemmamålet storspelar och räddar faktiskt Frölunda till slut. Det blir inga fler mål i match och en av få positiva saker idag är att Hamberg får hålla nollan. Blivande startmålvakt där kanske. Även kul att se Jensen tillbaka efter petning och får kröna insatsen med ett mål.

- - -

Nästa omgång blir hyperintressant med följande möten: AIK - Växjö och HV71 - Brynäs. På pappret och med tanke på form så känns det som en AIK-vinst och Brynäsförlust.. Men då är man kanske lite för optimistisk. Men skulle detta ske så lutar allt åt att det blir en avgörande match på Hovet mellan dessa två lag, men än är det långt dit.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar